Förändringar av bussturer

Vid halvårsmötetet framkom att X-trafik har för avsikt att förändra kollektivtrafiken efter Utviksvägen. Mötet beslutade att en skrivelse skulle lämnas in för påtala behovet av denna samhällsservice.

Brevet som skickades hade följande lydelse:

Synpunkter på kollektivtrafiken efter Utviksvägen, Söderhamn

Vid Utviksvägens Intresseförenings halvårsmöte framkom information om indragningar av turtätheten av bussar efter Utviksvägen. Buss 62 som trafikerar Utviksvägen har en viktig funktion för bygden och för boende- och fritidsboende i området. Vi förstår att viss revision av busstätheten sker utifrån antalet passagerare som nyttjar bussen. Det är dock mötets mening att det är viktigt att säkerställa kollektivtrafiken efter vägen för icke bilburna medborgare. I vilken form denna upprätthålls har vi inga synpunkter på, men den föreslagna neddragningen är oacceptabel i den omfattning vi känner till.

Gunnar Olsson, ordförande, Utviksvägens Intresseförening

X-trafik lämnar följande svar:

Hej Gunnar

Jag tackar för era synpunkter angående förändringen av kollektivtrafiken på busslinje 62! Jag förstår er oro gällande detta, men för tillfället finns ingen anledning till detta.

Som ni nämner i ert yttrande så är resandet på de flesta turerna på linje 62 mycket lågt, och av den anledningen gör vi den här förändringen. Det är dock ingen dramatisk förändring. Samtliga turer kommer att gå, med den skillnaden att ett antal turer kommer att vara anropsstyrda, d.v.s att man ringer till vår beställningscentral senast två timmar innan turen avgår från hållplatsen, och då blir man hämtad vid hållplatsen av en taxi i stället för en buss. Telefonnummer 0771-493979.

På det här sättet kommer vi att köra endast när det finns kunder med ett behov av att resa, vilket är bättre för miljön. Vi gör den här förändringen på prov under ett år och kommer att utvärdera hur utfallet har blivit.

Med vänlig hälsning

Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare